Jak pečovat o svíčku

Svíčka není jen zdroj světla, je především kouskem klidu a útulnosti. Vůně, které přináší dokáží proměnit každý okamžik v malý rituál pohody.

Aby však vydržela co nejdéle a přinášela vám stále stejnou radost, je důležité se o svíčku starat. Prodlouží se tak její hoření, ale také schopnost uchovat vůni. Věnujte své svíčce tu správnou pozornost a ona vám na oplátku nabídne příjemné chvíle harmonie a tepla.

Jak toho dosáhnout? Stačí dodržet těchto pár jednoduchých bodů:

  • Chraňte svíčku před průvanem. Otevřená okna nebo dveře v její blízkosti mohou narušit celý proces hoření a svíčka tak může začít stékat nebo se vypálit pouze na jedné straně, což výrazně sníží její celkovou dobu hoření.
  • Udržujte délku knotu na 5 - 10 mm. Pokud je knot příliš dlouhý má tendenci vydávat kouř. V tom případě plamen svíčky uhaste a knot ustřihněte.
  • Naopak pokud je knot příliš nízký začne se ve vosku topit. V tomto případě, svíčku uhaste a papírovým ubrouskem nebo dřívkem od nanuku odstraňte vosk okolo knotu, tak aby jeho délka měla optimální velikost.
  • Knot by měl být vždy ve středu svíčky, aby se zajistilo rovnoměrné hoření a zvýšila bezpečnost hoření. V případě, že se knot ze středu vychýlí posuňte jej zpět na střed ideálně pomocí kovového nástroje (např. kuchyňským nožem) opatrně na druhou stranu tak aby došlo k jeho vyrovnání na střed.
  • Svíčku zapalujte alespoň na tak dlouho, aby se horní vrstva vosku rozpustila rovnoměrně až k okraji sklenice a bylo vytvořeno tzv. voskové jezírko. Předejde se tak vytváření voskové prohlubně, která by měla za následek zkrácení celkové doby hoření. Délka hoření je ovlivněna průměrem a velikostí svíčky, takže to může trvat od půl hodiny až třeba po dvě hodiny. 
  • Obecně se příliš nedoporučuje nechat svíčku zapálenou déle než 4 hodiny. 
  • Nenechávejte svíčky na teplém místě (přímém slunečním světle, ve vyhřátém autě, na zapnutém topení, vyhřátém krbu nebo jakékoliv elektronice). Zabráníte tak deformování svíčky, což by mohlo mít za následek horší kvalitu i dobu jejího hoření. 
  • Nikdy nehaste svíčku vodou a stejně tak nepřidávejte vodu do vonných vosků. Voda ve spojení s voskem prská a horký vosk  může způsobit nepříjemné popálení nebo poškodit nábytek! Nejvhodnějším způsobem uhašení svíčky je zhasnutí pomocí zhášedla.
  • Pokud dojde k tomu, že Vám horký vosk ukápne na nábytek. Nechte vosk vychladnout, vzniklou krustu jemně odloupněte nehtem. Rostlinné měkké vosky setřete navlhčeným ubrouskem.
  • Nikdy nenechávejte svíčku bez dozoru! Svíčka je "živá" věc a tak je třeba ji hlídat. Opatrnost je na místě také v přítomnosti dětí a zvířat.

Teď už znáte ty nejzásadnější rady a tipy pro soužití se svíčkami tak, abyste si s nimi mohli užít chvilky pohody. Stačí už si jen vybrat oblíbenou vůni a je to. Inspirovat se můžete třeba v kategorii našich bestsellerů.